gewoon opruimen dat afval!

Ja, ook dat van anderen!

Al jaren ontdoe ik eens in de maand de groenstrook tegenover mijn huis van zwerfvuil. Soms durfde ik ook wel eens in de straat om de hoek wat vuil te prikken, maar dan toch heel vroeg op de ochtend zodat niemand mij zou zien.

Inmiddels ben ik de schaamte voorbij. Sinds juli 2011 prik ik en buk ik er veel op los tijdens een vrije uurtje, op zondag,  of in de vakantie om zwerfvuil overal tussenuit te vissen. Het interesseert me geen lor meer of ik betrapt word of niet. Graag zelfs van wel, want dan kan ik anderen ook ertoe aanzetten zwerfvuil op te pakken.

Via Twitter ontdekte ik ene Peter Smith, een fotograaf in Amsterdam die zichzelf Klean_nl noemt. www.kleanworldwide.nl. Hij kan zelfs fietsend zwerfvuil pakken met zijn grijptang, een kunst die ik heb geprobeerd, maar waarin ik  niet slaag. Ik moet zeggen dat ik door hem geïnspireerd ben. KLEAN staat bij hem voor Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Hij klaagde vroeger tegen iedereen steen en been over het zwerfvuil dat overal lag.Totdat hij besloot het gewoon op te rapen en niet meer te klagen.

 

Inmiddels ben ik ook volop aan het opruimen. Telkens als ik in Oss langs de Kennedybaan rende, dacht ik: “wat een bende hier” en “dat moet toch opgeruimd worden”.  Waarom wachten totdat de Gemeente dat doet. Dat duurt me vaak te lang. Vanaf juli 2011 ben ik gaan prikken/grijpen voordat ik ging lopen, vaak was het stuk straat wat ik wilde aanpakken binnen 20 tot 30 minuten schoon. Ik ga met tassen op pad en ik gooi het zwerfvuil in de dichtsbijzijnde prullenbak,  dan fiets ik terug en ga lekker dezelfde schone route rennen. Dat voelt zo heerlijk!!! Ik noem mijn website ” Weg met de bende van Oss”. Niet omdat ik de prachtige film weg wil houden uit de bioscoop, integendeel, ik wil zelfs dat iedereen naar de film gaat en de DVD van de Bende van Oss koopt, al is het alleen maar om de vele Ossenaren die er in mee spelen. Ik vond het wel een leuke woordspeling op de bende van het zwerfvuil en ik woon nu eenmaal in Oss. Daar kan ik er iets aan doen.

 

Het maakt mij helemaal gelukkig om zo 2 tot 3 x per week te rennen en te “Kleanen”. Mijn snelheid neemt er  niet echt van toe, want ik heb meer lol in het schoonmaken dan in het rennen. Het is heerlijk om buiten te zijn en te ontdekken dat er steeds minder vuil ligt in het park waar ik zeker 2 x per week ben. Regelmatig praat ik met mensen die mij zien rennen met een plastic tasje wat steeds voller raakt. Meestal oogst ik veel bewondering maar nog altijd ook veel verwondering.

 

Wie ben ik? Mijn naam is Ellen van den Bosch, een 44-jarige trajectbegeleider voor volwassenen & docent NT-2 (Nederlands als tweede taal) aan ROC de Leijgraaf, moeder van 2 jongens in de leeftijd van 13 en 10 jaar. Getrouwd. Daarnaast ben ik bestuurslid van RKSV Margriet in Oss, waar ik me vooral inzet voor de jeugd en om meer vrijwilligers te krijgen bij onze mooie, gezellige voetbalclub.

 

Ik kan het opruimen van zwerfafval iedereen aanbevelen! Je wordt er echt gelukkig van en het geeft je een heel nuttig gevoel.

 

Dat plastic in het water komt uiteindelijk uit in de sloten, de weteringen en uiteindelijk in de rivier en in Oss is die erg dichtbij. De Maas is maar op 5 kilometer afstand. De Maas komt uit in de zee en daarmee belandt het in de voedselketen.

 

Ook heb ik een nieuwe doelstelling voor 2012: ik ga 1000 kilo afvallen ophalen. Misschien met hulp, bijvoorbeeld door extra acties in de buurt of met onze voetbalclub op te starten. Maar ik weet zeker dat het me gaat lukken! Ach en eigenlijk gaat het niet eens zozeer om de kilo’s, het gaat veel meer om het volume. Zo’n zak met plastic weegt namelijk bijna niets, maar neemt wel ongebeer een kubieke meter in beslag!

 

 

Probeer het eens: iedere dag 1 x iets aan afval oppakken op je parkeerplaats of als je staat te wachten bij de overweg of het stoplicht.